A może kociołek?



Pomysłową alternatywą dla grillowania są kociołki żeliwne, które kształtem przypominają duże garnki osadzone na krótkich nóżkach, a przeznaczone są do przygotowywania potraw w ognisku.

Dawniej, zarówno w Europie, jak i w krajach Dalekiego Wschodu, wykorzystywane były one w czasie biwakowania przez oddziały wojskowe, grupy pasterzy i wędrowców jako podstawowe naczynia do gotowania pożywienia. Ponieważ kociołek w XVII wieku został zaprezentowany przez chińskiego cesarza Quin-Ionga, często mylnie uważany jest za chiński wynalazek i nazywany chińskim fondue. Zamieszkujące tereny Europy ludy trudniące się pasterstwem i koczownictwem od wieków używały kociołków do przyrządzania dań. W polskiej epopei narodowej, jaką jest „Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza odnaleźć można wzmiankę o tym sposobie gotowania: „W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno / Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną”. Najwidoczniej wówczas przygotowywanie potraw w kociołku było już dobrze znaną i powszechną praktyką. Dziś, zapomniane już nieco  kociołkowanie przeżywa prawdziwy renesans. Kociołki żeliwne doskonale sprawdzają się jako alternatywna dla grillowania metoda przyrządzania jedzenia na świeżym powietrzu. Co więcej, ognisko i ciepłe aromatyczne jedzenie to doskonały sposób na biesiadowanie niezależnie od pory roku, nawet zimą.


Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu