Bakłażan z grilla z mozzarellą

Oceń przepis!

Bakłażan z grilla z mozzarellą i pomidorowym sosem

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-03-14 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • bakłażan
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 16 cienkich plastrów sera mozzarella

Przygotowanie:


1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, smaż drobno posiekany czosnek (mieszając) z czerwonym pieprzem przez pół minuty.

2. Dodaj pokrojonego drobno pomidora bez skórki (może być z puszki) i ciągle mieszając duś przez kilka minut aż powstanie gęsty sos.

3. Zdejmij z ognia i wymieszaj z posiekaną bazylią i startym parmezanem, dopraw solą do smaku.

4. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury, naoliw ruszt.

5. Pokrój bakłażana wzdłuż na 4 plastry, posmaruj je oliwą, oprósz solą i grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.

6. Ułóż połowę plastrów na tackach do grillowania, posmaruj sosem pomidorowym i ułóż plastry mozarelli.

7. Przykryj „kanapki” pozostałymi plastrami bakłażana, posmaruj sosem, ułóż ser i grilluj przez ok. 4 minuty aż ser się roztopi.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu