Warzywa z grilla w pikantnym sosie

Oceń przepis!

Grillowane bakłażany w sosie jogurtowym z pomidorami

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 25 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-09-09 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 500 g pomidorów
  • 30 g świeżego imbiru
  • 2 strączki czerwonego chili
  • 3 łyżki śmietankowego jogurtu
  • 1 łyżka siekanej kolndry (lub natki pietruszki)
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pieprz i sól
  • olej do smarowania

Przygotowanie:


1. Umyj bakłażany, odkrój w nich szypułki i ponacinaj dookoła  skórki a następnie posmaruj je olejem i grilluj na gorącym i posmarowanym olejem ruszcie w średniej temperaturze przez 30-45 min., obracając co jakiś czas.

2. Umyj pomidory pokrój je na kawałki. Umyj i oczyść chili a imbir obierz. i posiekaj oba składniki na drobno.

3. Ostudź lekko bakłażany i obierz je. Miąższ posiekaj na drobno lub rozgnieć widelcem i zmieszaj z pomidorami, imbirem, chili, sokiem z limonki, jogurtem i kminem rzymskim.

4. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem i posyp kolendrą.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu