Kiełbasa biała z grilla po polsku

Oceń przepis!

Bała kiełbasa grillowana po polsku

Ilość Porcji: 6

Czas przyrządzania: 30 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-09-24 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • kilogram białej kiełbasy surowej
  • pół litra piwa jasnego
  • szklanka wody
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • majeranek
  • kminek
  • łyżeczka octu winnego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • Sos: 100g chrzanu
  • 100ml gęstej śmietany
  • 1ugotowane żółtko
  • sok z 1 cytryny
  • Bejca: 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • cukier
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Do garnka wlej piwo i wodę, dodaj drobno pokrojoną cebulę, zanurz kiełbasę, gotuj na bardzo małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia przez 20 minut.

2. Wyjmij kiełbasę, z masła i mąki wykonaj zasmażkę, dodaj do wywaru wraz z solą, octem i cukrem, zagotuj.

3. Ostudzoną kiełbasę ponacinaj. Wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, wyciśnięty czosnek, olej, miód i przyprawy do smaku, bejcą wysmaruj kiełbaski, odstaw na 25-30 minut.

4. Rozpal grill ogrodowy, połóż kiełbasy na rozgrzanym ruszcie, grilluj aż się zarumienią przez około 10 minut, co jakiś czas obracając i smarując bejcą.

5. Przygotuj sos chrzanowy:  utrzyj chrzan z żółtkiem i śmietaną, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku.

6. Podawaj grillowaną kiełbasę z sosem chrzanowym i pieczywem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu