Barbecue – powolne grillowanie w dużej ilości dymu



Angielska nazwa „barbecue” oznacza technikę powolnego pieczenia metodą pośrednią większych kawałków mięsa w niskiej temperaturze, w dużych ilościach dymu. Jest to przeciwieństwo grillowania bezpośredniego, które zakłada szybkie opiekanie mniejszych porcji żywności w wysokiej temperaturze. Pieczenie w dymie sprawia, że duże kawałki mięsa stają się miękkie i kruche, dlatego technika ta jest polecana zwłaszcza w przypadku przyrządzania całych prosiąt, mostka wołowego, łopatki czy żeberek wieprzowych. Są to mięsa, które aby osiągnąć miękkość i odpowiedni smak, wymagają długotrwałej obróbki cieplnej. Ryby i warzywa również można przyrządzać w dymie, nie po to, aby były miękkie, ale ze względu na aromat.

Klasyczny piec do barbecue to pionowe urządzenie z głębokim paleniskiem, znajdujące się na stałe w konkretnym miejscu. Może to być również wypełniony gorącymi kamieniami dół. Dym w barbecue powstaje z tlącego się drewna. Rolę pieca może równie dobrze odgrywać zwyczajny grill węglowy z pokrywą. Aby uzyskać pożądany efekt, należy rozpalić ogień, rozmieszczając węgle tak jak w przypadku grillowania pośredniego, dodać do ognia brykietów węglowych oraz wiórów i kawałków drewna. Pod jedzeniem trzeba umieścić tackę odciekową, która powinna być wypełniona wodą, sokiem jabłkowym, piwem lub innym aromatycznym płynem, który sprawi, że potrawa będzie wilgotna. Pokrywa grilla musi posiadać otwory wentylacyjne. Górne powinny być częściowo przymknięte, aby dym nie uciekał zbyt szybko, a dopływ tlenu był ograniczony. Pokrywa powinna być ułożona tak, aby danie znajdowało się między ogniem, a otworem wentylacyjnym. Zapewni to jedzeniu dużą ilość dymu. Nie należy zbyt często unosić pokrywy, ponieważ dym będzie uciekał, a potrawa straci na smaku i zapachu. Aby utrzymać odpowiednią temperaturę, co jakiś czas trzeba dokładać brykiety i drewno do paleniska.


Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu