Grillowane udka z kurczaka

Oceń przepis!

Brazylijskie udka kurczaka z grilla

Ilość Porcji: 5

Czas przyrządzania: 20 minut ( + czas marynowania)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-04-27 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 5 udek kurczaka
  • 5 podudzi kurczaka (tzw. pałki)
  • 150 ml jasnego piwa
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 7 obranych ząbków czosnku
  • szczypiorek i natka
  • 1 cytryna
  • 3 liście laurowe
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka ziarnistego czarnego pieprzu
  • sól

Przygotowanie:


1. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką.

2. Połóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem.

3. Zmiksuj olej roślinny z czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i natką.

4. Wlej do zamarynowanego mięsa sok z cytryny oraz przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki.

5. Rozgrzej grilla ogrodowego, mięso osącz i upiecz na ruszcie, od czasu do czasu smaruj marynatą.

Komentarze do wpisu

  1.   Piter 12-05-2013 9:01

    Marynata zrobiona według przepisu wczoraj kilka godzin przed grillowaniem, niestety nie jest ona super smaczna.

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu