Grillowana wołowina w bułce

Oceń przepis!

Burger z grillowaną wołowiną

Ilość Porcji: 6

Czas przyrządzania: 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-07-24 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 1kg chudej wołowiny
  • 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla
  • 1 ząbek czosnku
  • pokrojony na kawałki
  • 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 3 - 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko

Przygotowanie:


1. Mięso pokrój na kawałki, rozłóż na desce, posyp solą, pieprzem, mieszanką przypraw, czosnkiem, skórką z cytryny, natkę pietruszki.

2. Zmiel w maszynce do mięsa sitkiem o grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko i delikatnie wymieszaj. Uformuj  kotleciki biorąc na każdy po około 150 – 200g mięsa.

3. Rozgrzej grill ogrodowy i piecz przez około 5-7 minut, aż mięso zmieni kolor prawie do połowy burgera.

4. Przewróć na drugą stronę i grilluj kolejne 1,5-2 minuty.

5. Podawaj w przekrojonej na pół i opieczonej na ruszcie bułce hamburgerowej.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu