Burgery z bakłażanem z grilla

Oceń przepis!

Burgery z grillowanym bakłażanem

Ilość Porcji: 6

Czas przyrządzania: 15 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-04-03 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • sól
  • ser mozzarella
  • duży pomidor
  • duża czerwona cebula
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 bułek

Przygotowanie:


1. Umyj bakłażana, pokrój go na plastry grubości centymetra, posól z obu stron i odstaw.

2. Pomidora i cebulę pokrój na cienkie plastry, ułóż w płaskim naczyniu.

3. Wymieszaj ocet z oliwą, dodaj 1/4 łyżeczki soli, wymieszaj i zalej pomidory z cebulą.

4. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.

5. Papierowymi ręcznikami dokładnie osusz plastry bakłażana, posmaruj je z obu stron oliwą, a następnie grilluj 3-4 minuty z każdej strony.

6. Bułki przekrój na pół (nie do końca) i połóż na grillu na pół minuty, by zrobiły się chrupiące.

7. Do każdej bułki włóż po 2 plasterki bakłażana, plaster pomidora, plaster cebuli, kilka plasterków mozzarelli, udekoruj listkiem bazylii.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu