Faszerowane łódeczki z cukinii z grilla

Oceń przepis!

Cukinia faszerowana z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-02-22 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 2-3 małe cukinie
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 papryki
  • 30 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty
  • oregano i bazylia
  • natka pietruszki
  • cukier
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Cukinie przekrój na połówki wzdłuż, wydrąż miąższ, delikatnie osól i odstaw.

2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, przypraw solą i pieprzem, dodaj rozdrobnione mięso mielone i lekko podsmaż.

3. Paprykę pokrój w kostkę, dodaj do mięsa. Gdy zmięknie, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki.

4. Dodaj pomidory świeże (2 sztuki) lub w puszce, łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę ketchupu. Dusić wszystko razem kilka minut (do uzyskania dość gęstej konsystencji), pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, łyżeczkę cukru zioła i przypraw do smaku.

5. Odciśnij cukinie z wody, którą puściły pod wpływem soli. Napełnij „korytka” farszem.

6. Przygotuj grill ogrodowy, na ruszcie ułóż cukinie, grilluj przez 20 minut.

7. Posyp cukinie startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze ok. 10 minut.

Komentarze do wpisu

  1.   Ben.Le 11-06-2013 12:42

    Hej,fajnie tu u Ciebie…cukinie nadziewane z grylla mają jeszcze ten dodatkowy smaczek, który uwielbiam.
    Dziękuję za odwiedziny u mnie.

    przytulam 🙂

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu