Grillowana soczysta pierś kurczaka

Oceń przepis!

Cytrynowa pierś z kurczaka

Ilość Porcji: 4-6

Czas przyrządzania: 15 min

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-01-14 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 8 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:


1. Usuń resztki tłuszczu z piersi, opłucz je pod zimną, bieżąca wodą, a następnie osusz je najlepiej papierowymi ręcznikami.

2. Włóż filety do zamykanego foliowego worka lub do płytkiego naczynia. W małym naczyniu wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, skórkę z cytryny, czosnek, sól, pieprz i oregano, a następnie zalej piersi marynatą. Zamknij worek wyciskając z niego nadmiar powietrza lub przykryj naczynie, i włóż do lodówki na ok. 4 godziny. Kilka razy obróć mięso w marynacie.

3. Rozgrzej grill ogrodowy do średnio wysokiej temperatury.

4. Wyciągnij mięso z marynaty i wylej jej resztki. Następnie połóż piersi na naoliwionym ruszcie i grilluj ok. 10-12 minut lub do czasu aż stwierdzisz, że już są gotowe, pamiętaj aby co 3-4 minuty obracać je. Możesz sprawdzić czy mięso jest już gotowe nacinając je w najgrubszym miejscu. Powinna wypłynąć bezbarwna ciecz, a mięso nie powinno być białe.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu