Czas grillowania mięs, warzyw, ryb i owoców morza



Podczas przygotowywania posiłków z grilla, najistotniejszą kwestią jest czas obróbki termicznej oraz temperatura wokół rusztu. Grillowanie jest więc ułatwione jeśli posiadamy grill gazowy, lub elektryczny, wyposażony w odpowiedni termometr i opcję regulacji temperatury. Przyrządzanie posiłków na grillu węglowym jest bardziej czasochłonne i wymaga większych umiejętności, jednak nadaje grillowanym potrawom charakterystyczny dymny smak i zapach. Wybór pomiędzy konkretnymi modelami grilla ogrodowego zależą od upodobań ich użytkowników.

Czas grillowania mięs jest bardzo zróżnicowany i zależy od jego wielkości oraz od gatunku. Najkrócej grillujemy kurczaka, który jest najbardziej delikatny. Małe piersi z kurczaka możemy grillować na specjalnych tackach aluminiowych lub w woreczkach dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Najlepiej będzie jeśli temperatura paleniska będzie stosunkowo mała, wtedy na upieczenie piersi będziemy potrzebować po 15 minut na każdą stronę (do momentu aż mięso lekko się zarumieni). Z kolei grillowanie całego kurczaka wymaga zastosowania nieco większej temperatury. Jeśli posiadamy grill wyposażony w możliwość regulacji temperatury, powinniśmy ustawić najwyższą temperaturę, i grillować mięso przez około 20 minut. Najwygodniejszy do przygotowania kurczaka jest grill gazowy wyposażony w szczelną pokrywę oraz obrotowy rożen. Dzięki konstrukcji rożna możemy szybko i bardzo równomiernie grillować całego kurczaka. Proces takiej obróbki termicznej nie wymaga zbyt częstej kontroli i trwa zaledwie 30-40 minut na średniej temperaturze paleniska (w przypadku kurczaka, którego waga nie przekracza pół kilograma).

Na grillu możemy też przygotowywać kiełbaski wieprzowe oraz burgery. Czas ich grillowania zależy od wielkości kawałków mięsa. Kiełbaski powinniśmy grillować na specjalnych tackach, które zbierają wytapiający się tłuszcz. Jest to szczególnie ważne jeśli posiadamy grill ogrodowy opalany węglem drzewnym, bowiem spalany tłuszcz wytwarza trujące opary o charakterystycznym zapachu i może być szkodliwy dla zdrowia. Kiełbaski o grubości 2 centymetrów powinny podpiekać się przez około 10 minut na każdą ze stron. Co prawda mocno podpieczone kiełbaski, posiadające chrupiącą skórkę są bardzo smaczne, jednak o wiele zdrowsze jest lżejsze grillowanie i zdjęcie mięsa z rusztu, w momencie, gdy skórka jest jeszcze elastyczna. Kiełbaski wymagają nieco dłuższego grillowania niż burgery i małe steki, dlatego możemy je grillować na samym początku. Mały burger lub stek o grubości nieprzekraczającej dwóch centymetrów grilluje się przez około osiem minut na każdą ze stron. Jeśli chcemy, aby mięso było lekko wysmażone, grillujemy je przez krótszy czas w nieco wyższej temperaturze.

Grillowanie warzyw

Grillowanie mięsa jest bardzo popularne, jednak coraz większą popularnością cieszy się też przyrządzanie na ruszcie warzyw. Jest to dobra alternatywa dla osób dbających o zdrowie i pozostających na diecie. Grillowane warzywa zawierają małe ilości kalorii i są bardzo smaczną przekąską lub dodatkiem do dań głównych podawanych podczas uroczystości na świeżym powietrzu. Do przygotowywania warzyw najlepiej nadaje się grill gazowy wyposażony w większą ilość palników. Dzięki większej ilości palników możemy optymalnie dobierać temperaturę paleniska i tworzyć termo obieg wokół rusztu (możliwe dzięki włączeniu wyłącznie palników bocznych i zamknięciu pokrywy grilla). Czas przygotowywania posiłków warzywnych jest bardzo różnorodny i zależy w dużej mierze od rodzaju zastosowanych produktów. Przeważnie warzywa grillujemy na mniejszym ogniu, co zmniejsza ryzyko nadmiernego przypieczenia. Największą popularnością cieszy się grillowanie pomidorów i papryki. Przed ułożeniem na ruszt pomidory i paprykę kroimy w plasterki i układamy na aluminiowej tacce. Obróbka termiczna powinna trwać około pięć minut. Przed grillowaniem możemy posmarować pomidory oliwą, co sprawi, że skórka będzie smaczniejsza. Dodatkowo, pod koniec grillowania możemy dodać szczyptę sera gorgonzola, bazylii lub parmezanu, który szybko rozpuści się na warzywie. Przygotowane w ten sposób pomidory wyglądają bardzo efektownie i mogą stanowić smaczny dodatek do dania głównego. Kolejnym warzywem, który nadaje się na grilla są marchewki. Przed rozpoczęciem grillowania marchewkę lekko nacinamy pod małym katem (podobnie jak mięsne kiełbaski), na powierzchni marchewki możemy ułożyć cienką warstwę masła. Czas grillowania powinien trwać 20-25 minut. Jeśli posiadamy grill gazowy z oddzielnym rusztem, możemy jednocześnie przygotowywać kawałki mięsa wołowego, które bardzo pasuje do podania wraz z kawałkami marchewki i tworzy z nimi efektowne danie główne.

W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się grillowanie kukurydzy (warzywa te zawierają bardzo duże ilości witamin). Do grillowania nadaje się soczysta i świeża kukurydza, której ziarna jeszcze nie zdążyły nadmiernie przeschnąć. Przed rozpoczęciem grillowania, kukurydzę należy dokładnie wypłukać w letniej wodzie i usunąć wszystkie liście. Następnie kolbę obsypujemy ziołami, pieprzem oraz solą. Czas grillowania każdej ze stron powinien wynosić około 5 do 8 minut. Kukurydza jest gotowa, gdy małe ziarna delikatnie odchodzą od kolby. Wraz z kukurydzą możemy przygotowywać młode, słodkie ziemniaki, które grilluje się w aluminiowych woreczkach lub na tackach. Młode ziemniaki wymagają dokładnego umycia i zeskrobania skórki. Przed rozpoczęciem grillowania możemy ułożyć na nich małe kawałki cebuli. Czas grillowania ziemniaków jest dużo dłuższy niż czas grillowania kukurydzy (wynosi około 40-35 minut), dlatego bardzo przydatny będzie grill ogrodowy wyposażony w dwa oddzielne ruszty z możliwością regulacji temperatury. Ziemniaki i kukurydze możemy podawać wraz ze stekami wieprzowymi oraz z kawałkami mięsa z kurczaka.

Grillowanie ryb i owoców morza

Owoce morza są produktami, które wymagają najmniejszego czasu obróbki termicznej oraz stosunkowo niskiej temperatury, dlatego niektóre potrawy przyrządzamy dopiero, gdy grill ogrodowy zostanie wygaszony. Najprostsze do przygotowania są steki i filety rybne, które wystarczy natrzeć solą, ziołami i wyłożyć na aluminiowej tacce. Czas grillowania ryb o grubości nieprzekraczającej dwóch centymetrów nie powinien przekraczać dziesięciu minut (podczas grillowania na średnio rozgrzanym ruszcie). Gotową rybę można rozpoznać po lekko zarumienionej skórce oraz po tym, że poszczególne kawałki bardzo łatwo oddzielają się od siebie. Przygotowane filety powinniśmy zdejmować za pomocą odpowiedniej łopatki, bowiem ryba jest bardzo delikatna i szybko się przełamuje. Z kolei grillowanie krewetek i omułek powinno być wykonywane na tackach lub w woreczkach. Dzięki temu unikniemy nadmiernego przesuszenia mięsa. Czas obróbki termicznej nie powinien przekraczać dziesięciu minut. Pamiętajmy, że do grillowania nadają się jedynie świeże i dobrze rozmrożone owoce morza. Grillowanie produktów zamrożonych sprawia, że środek mięsa jest całkowicie surowy, podczas gdy jego powierzchnia jest już mocno przypieczona.


Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu