Oceń przepis!

Każda ryba dobra na grilla

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-09-29 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


Ryby przygotowywane na grillu cieszą się coraz większym uznaniem. Dzieje się tak zwłaszcza dzięki temu, że grillowanie ryby jest o wiele krótsze, aniżeli innego mięsa zwierzęcego, chociażby wieprzowego czy drobiowego.

Oczywiście ryba przeznaczona na ruszt musi, podobnie jak mięso wieprzowe czy drobiowe, trafić najpierw do marynaty. Najlepiej trzymać rybę w zalewie do kilku godzin, aby nabrała ona odpowiedniej intensywności smaku i aromatu. Na grilla nadają się zarówno ryby słodkowodne, jaki i słonowodne. Wśród ryb słodkowodnych do najchętniej wybieranych zaliczyć można pstrąga, suma, a także węgorza. Również jesiotra czy sielawę można zobaczyć na grillowym ruszcie. Natomiast okoń, karp, szczupak oraz miętus są rybami słodkowodnymi, które grillowane są bardzo smaczne, jednak większa ilość ości od poprzedników sprawia, że są rzadziej wybierane na grilla. Ryba z grilla może również pochodzić z wód słonych. Wśród takich ryb można wyróżnić chociażby tuńczyka, makrelę, czy też halibuta.

Bez względu na gatunek ryby, jaką kładzie się na ruszt, ważne jest, aby pamiętać, że należy najpierw pozbyć się jej specyficznego zapachu. Można to zrobić poprzez wysmarowanie jej sokiem z cytryny, bądź octem i pozostawienie na dłuższą chwilę. Innym sposobem jest moczenie jej w mleku lub obłożenie cebulą i czosnkiem. Jest to bardzo ważne, gdyż niepozbycie się tego ostrego zapachu może zepsuć cały smak potrawy.

Należy również pamiętać, że najlepsze na grilla są ryby, które dopiero co zostały złowione.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu