grillowany dorsz z sosem

Oceń przepis!

Dorsz z grilla w sosie pomarańczowym

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 30 minut

Czas grillowania:-

Trudność: na specjalną okazję, średnio trudne

2013-07-22 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • gałązki koperku
  • sos: 3 pomarańcze
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • 300ml bulionu drobiowego
  • łyżka dżemu pomarańczowego
  • łyżka konfitury morelowej
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 4 łyżki wody
  • pieprz i sól

Przygotowanie:


1. Jedną pomarańczę obierz i podziel na pół. Z jednej połowy wyciśnij sok, z drugiej usuń białą skórkę i podziel na cząstki.

2. Umyj i osusz filety, przypraw solą i pieprzem, skrop wyciśniętym sokiem i oliwą, posyp posiekanym czosnkiem i odstaw do lodówki na godzinę.

3. Pozostałe dwie pomarańcze sparz, zetrzyj na tarce łyżkę skórki, wyciśnij szklankę soku.

4. W rondlu wymieszaj wodę z cukrem, podgrzewaj aż cukier się skarmelizuje i stanie się złocisty, odstaw do przestygnięcia, dodaj ocet i ponownie podgrzej mieszając.

5. Do sosu dodaj sok z pomarańczy i bulion, podgrzewaj aż zredukuje się o połowę, a następnie dodaj dżem i konfiturę, mieszaj aż się rozpuszczą.

6. Wymieszaj mąkę z likierem, dodaj do sosu, zagotuj mieszając, dopraw solą i pieprzem.

7. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż filety na ruszcie i grilluj przez około 5 minut z każdej strony.

8. Podawaj udekorowaną koperkiem i kawałkami pomarańczy rybę, osobno podając gorący sos.

 

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu