Grillowany dorsz z sałatką z kaszy

Oceń przepis!

Dorsz z grilla z sałatką z kaszy gryczanej

Ilość Porcji: 3

Czas przyrządzania: 50 minut (+ 1 godzina marynowania)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-05 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 700g dorsza (wypatroszony - bez głowy - ze skorą i ościami)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 ząbek w całości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 fileciki anchois
  • sałatka: 1/2 torebki kaszy gryczanej ugotowanej i odsączonej
  • dojrzałe awokado pokrojone na kawałki
  • garść rukoli
  • miodowy sos vinegret

Przygotowanie:


1. Przygotuj  sałatkę z kaszy gryczanej, mieszając wszystkie składniki w salaterce.

2. Dorsza opłucz i osusz, skórę ponacinaj nożem. Oprósz solą i pieprzem. Wysmaruj oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem, do środka ryby włóż rozmaryn, ząbek czosnku w całości i fileciki anchois.

3. Wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej. Wyjmij na pół godziny przed grillowaniem.

4.Rozgrzej grill ogrodowy, rybę wyjmij z marynaty i ułóż na kratce grilla, uprzednio posmarowanej olejem. Grilluj przez około 10-15 minut z każdej strony, aż ryba będzie upieczona w środku, a skórka się zarumieni.

5. Rybę podziel na kawałki i rozłóż na talerzach, polej oliwą z oliwek. Podawaj z sałatką z kaszy gryczanej.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu