Drobiowe grillowane szaszłyki w sosie z orzeszków

Oceń przepis!

Drobiowe szaszłyki z grilla w sosie z orzeszków ziemnych

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 30 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-02-08 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 16 szpadek drewnianych moczonych w wodzie przez pół godziny
  • 4 filety z piersi kurczaka po 25 dag
  • MARYNATA: 4 łyżki stołowe oleju z ziemnych orzechów
  • starta skórka i wyciśnięty sok z 1 limonki
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • 2-3 łyżeczki pikantnego sosu czosnkowego
  • SOS: 130g kremu z orzechów ziemnych
  • 130 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sosu czosnkowego

Przygotowanie:


1. Filety z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz, a następnie pokrój wzdłuż na ok. centymetrowej grubości paski.

2. Zalej mięso przygotowaną marynatą, przykryj i schowaj do lodówki na ok.3 godziny.

3. Składniki na sos podgrzej w niewielkim garnuszku na małym ogniu i mieszając gotuj 3-5 minut (nie dopuszczając do wrzenia).

4. Rozgrzej grill ogrodowy do wysokiej temperatury.

5. Wyjmij mięso z marynaty i nakłuwaj po 2-3 kawałki wzdłuż na szpadki.

6. Ułóż szaszłyki na czystym ruszcie i grilluj przez 4 minuty pod przykryciem. Przewróć szaszłyki na drugą stronę, przykryj i grilluj jeszcze 2 minuty.

7. Podawaj z ciepłym sosem orzechowym i dowolną sałatką.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu