Szaszłyki z krewetkami i wołowiną z grilla

szaszlyki-z-krewetkami-wolowina-z-grilla

Ilość Porcji: 2

Czas przyrządzania: 20 minut

Trudność: na specjalną okazję, średnio trudne

Średnia ocen: 5 / 5

Składniki: 8 dużych surowych krewetek w pancerzykach, 250 g steku wołowego (grubość 2.5 cm), pieprz i sól, oliwa z oliwek do smarowania, 2 roztarte ząbki czosnku, 4 gałązki świeżej natki (3 posiekane plus 1 gałązka do przybrania), 4 łyżki masła, drobno starta skórka i sok z 1 limonki, chrupkie pieczywo do podania, kawałki limonki do przybrania

Przyrządzanie:

1. W każdej z krewetek energicznym ruchem odkręć palcami głowę. Zdejmij też pancerzyki a ogony zostaw. Teraz ponacinaj je wzdłuż grzbietu i usuń czarne jelita.

2. Steki wołowe oraz krewetki opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój steki w kostkę 2,5 x2,5 cm.

3. Na naoliwione metalowe  lub namoczone wcześniej drewniane szpikulce nadziej po równo kawałki mięsa wołowego i krewetki a na końcu przypraw solą i pieprzem.

4. W niedużym rondelku roztop masło i lekko podsmaż na nim czosnek. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę i sok z limonki oraz natkę i dopraw pieprzem i solą. Ostaw w ciepłe miejsce aby masło było ciągle roztopione.

5. Rozgrzej grill ogrodowy, posmaruj szaszłyki niewielką ilością roztopionego masła i ułóż je na naoliwionym ruszcie. Grilluj szaszłyki w wysokiej temperaturze często obracając i smarując masłem przez 4-8 minut do momentu zaróżowienia się i przyrumienienia krewetek.

6. Szaszłyki polej masłem i podawaj przybrane kawałkami limonki i natką z chrupiącym pieczywem.