Jak piec całego kurczaka na grillu?

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Trudność: -

Średnia ocen: / 5

Składniki:

Przyrządzanie:

Kurczak to przez wiele osób bardzo często i chętnie przygotowywane na grillu mięso. O jego popularności decyduje nie tylko łatwość i szybkość pieczenia, ale również ogrom przepisów na potrawy przyrządzane właśnie z tego rodzaju drobiu. Kurczak z grilla to najczęściej pieczone w przeróżnych marynatach skrzydełka, nóżki, podudzia czy filety. Warto jednak wykorzystać wszystkie jego części i upiec go w całości.

Aby kurczak z grilla był smaczny, należy zacząć od wymoczenia mięsa w ulubionej zalewie (np. z oliwy i ziół), w której powinno poleżeć minimum 3 godziny. Następnie należy zamontować na grillu rożen i rozgrzać go do wysokiej temperatury. Kurczaka nabijamy na szpikulec, krzyżujemy nóżki i wiążemy sznurkiem, którym owijamy całego kurczaka podwijając skrzydełka do środka. Pod rożen koniecznie trzeba podłożyć tackę, ponieważ będzie na nią kapał tłuszcz podczas pieczenia.

Kurczaka pieczemy około 1 godziny, w międzyczasie należy podlewać mięso sokami z tacki – na 20 min przed końcem zaprzestajemy tej czynności, dzięki czemu skórka ładnie się przypiecze i będzie chrupiąca. Ważne jest, aby przed zdjęciem kurczaka zmierzyć temperaturę mięsa (wystarczy włożyć termometr między piersi i udka) – jeżeli wynosi ona 85 st. C. oznacza to, że kurczak z grilla jest gotowy. Po zdjęciu z rożna należy mięso przykryć folią aluminiową i dopiero po ok. 15 minutach można je kroić i podawać.

Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie kurczaka na puszcze z piwem – po zamarynowaniu należy nadziać go na puszkę, postawić na tacce i piec na grillu. Kurczak grillowany w ten sposób jest bardzo miękki i soczysty. Jeśli pieczemy kurczaka w całości możemy się także pokusić o nafaszerowanie go np. jabłkami, farszem z pieczarek i cebuli, ryżem z warzywami, bądź mięsem mielonym.

Przepisów jest mnóstwo i każdy może bez problemu znaleźć coś dla siebie. Istotne jest, żeby piec kurczaka zawsze w zamkniętym grillu – cyrkulacja gorącego powietrza zapewni mu idealny smak i aromat. Mięso przyrządzone w ten sposób z pewnością będzie miękkie i wilgotne, a skórka idealnie krucha i chrupiąca.