faszerowana papryka z grilla

Oceń przepis!

Faszerowane papryki z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 30 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-05-23 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 kolorowe papryki
  • cytryna
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • ćwierć małej główki białej kapusty
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3cm imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • pół łyżeczki cukru
  • natka kolendry
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Umyj papryki, osusz je i odetnij górną część (około 1,5cm) z ogonkiem. Usuń gniazda nasienne. Rodzynki zamocz w mleku, sparz pomidora.

2. W blenderze zmiksuj 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę oleju, 2 posiekane ząbki czosnku, pokrojony imbir i 1/4 łyżeczki soli. Tak powstałą marynatą posmaruj wnętrze papryk i spód „przykrywek”.

3. Posiekaną cebulę i ząbek czosnku zeszklij na oleju, dodaj kurkumę, pieprz kajeński i cukier smaż do zarumienienia się cebuli.

4. Do cebuli dodaj obranego, pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i poszatkowaną kapustę, pokrojonego w kostkę pomidora bez skóry, osączone rodzynki. Smaż wszystko na małym ogniu przez 15 minut mieszając. Zdejmij z ognia.

5. Posiekaj kolendrę, dodaj do warzyw razem z żółtym serem, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

6. Farszem napełnij papryki, zamknij „pokrywkami” i odstaw do lodówki na ok. 5 godzin.

7. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż papryki na ruszcie, zamknij pokrywę grilla.

8. Papryki grilluj przez około pół godziny.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu