Grillowana golonka w glazurze

Oceń przepis!

Glazurowana golonka z grilla

Ilość Porcji: 2

Czas przyrządzania: 1 godzina

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-03-02 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 2 golonki
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 duża cebula
  • kilka liści laurowych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka kminku
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


1. Na smalcu podsmaż posiekaną cebulę.

2. W garnku zagotuj wodę, dodaj zarumienioną cebulę, pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, rozmaryn, kminek oraz sól do smaku.

3. Włóż golonki do wody z przyprawami tak aby całe mięso było pod wodą, gotuj przez godzinę.

4. W miseczce wymieszaj olej, miód, sos sojowy, 6 ząbków przeciśniętego czosnku, dopraw solą i pieprzem.

5. Ugotowane golonki ostudź i zrób kilka nacięć na skórze. Posmaruj je przygotowaną glazurą.

6. Na rozgrzany grill ogrodowy połóż golonki i grilluj ok. godzinę często obracając i smarując glazurą.

7. Zarumienioną golonkę podawaj ze świeżym pieczywem i chrzanem lub musztardą oraz kuflem schłodzonego ciemnego piwa.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu