Grillowana golonka z sosem musztardowym

Oceń przepis!

Golonka z grilla z sosem musztardowym

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 40 minut (+czas marynowania)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-03-15 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 golonki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • sól i pieprz
  • MARYNATA: szklanka octu winnego
  • szklanka białego wina wytrawnego
  • 2 średnie cebule
  • cukier
  • łyżeczka goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren jałowca
  • 4 liście laurowe
  • pół łyżeczki imbiru
  • SOS: 4 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki musztardy
  • 3 łyżki bulionu z kostki

Przygotowanie:


1. Umyte golonki zalej wodą, dodaj obrane warzywa, sól i pieprz.

2. Gotuj golonkę przez pół godziny, wyjmij i ostudź.

3. Pokrój cebulę w piórka, zalej dwiema szklankami wrzątku i gotuj przez 10 minut.

4. Zmiel przyprawy, pod koniec gotowania dodaj do cebuli wraz z octem, winem, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Zagotuj i ostudź.

5. Włóż golonki do ostudzonej marynaty i odstaw do lodówki na 5-6 godzin.

6. Przygotuj grill ogrodowy, wyjmij mięso z marynaty.

7. Grilluj golonki przez ok. 30 minut często obracając i smarując marynatą.

8. Przygotuj sos: posiekaną cebulę podsmaż na maśle, dodaj bulion, zmiksuj. Następnie dodaj musztardę i zagotuj. Mąkę rozmieszaj z niewielką ilością wody, wlej do sosu i mieszaj aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

9. Podawaj golonkę z sosem, ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu