Grill expert



grill-expertAby stać się mistrzem grillowania, dobrze jest zapoznać się z podstawowymi zasadami obowiązującymi podczas uprawiania tej sztuki kulinarnej. Pozwoli Ci to w pełni zapanować nad grillem i korzystać z niego na wiele sposobów.

Zasadniczym podziałem w żargonie grillowym jest rozróżnienie grillowanie bezpośrednie i pośrednie. To pierwsze polega na umieszczaniu jedzenia bezpośrednio nad płomieniem. W ten sposób uzyskujemy pyszną, chrupiącą skórkę, a obróbka cieplna trwa stosunkowo niedługo. Trzeba jednak bardzo uważać, aby wrzucone na ruszt produkty nie przypaliły się. Grillowanie pośrednie natomiast to technika powolnego pieczenia z dala od źródła ciepła, nie bezpośrednio na nim. Dobrze jest wówczas skorzystać z pokrywy, aby jedzenie powoli piekło się w dymie (z efektem podobnym do pieczenia w piekarniku).

Rozpalanie ognia w grillu węglowym to niezbyt skomplikowana czynność, zwłaszcza jeśli mamy pod ręką rozpałkę. Może być to rozpałka tradycyjna – zgnieciony papier lub suche i łamliwe drewno w postaci małych szczap. Na rynku dostępna jest również podpałka w płynie, która jest łatwopalną substancją ułatwiającą rozpalenie ognia. Wystarczy spryskać nią papier czy drewno i węgiel, odczekać chwilę i podpalić. Użycie takiej podpałki jest wygodne i proste, ma jednak swoje wady – niebezpieczeństwo wybuchu pożaru, które można wyeliminować zachowując ostrożność oraz posmak chemii w grillowanych potrawach. Drugi problem również da się wykluczyć czekając z wrzuceniem na ruszt jedzenia około pół godziny od czasu rozpalenia ognia, wtedy szkodliwe opary ulotnią się.

Niezależnie od tego jaki sposób grillowania wybierzesz, pamiętaj o nasmarowaniu rusztu tłuszczem, najlepiej olejem roślinnym (dostępnym także w sprayu). Dzięki temu jedzenie nie będzie przywierało do metalu. Nie należy jednak robić tego, kiedy grill jest już rozpalony, ponieważ może spowodować to wybuchy płomieni.

Dla własnego bezpieczeństwa zawsze podczas rozpalania ognia i grillowania miej pod ręką butelkę z wodą


Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu