Oceń przepis!

Grill ogrodowy kontra kociołek węgierski

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-12-15 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


Przygotowywanie posiłków w aranżacjach ogrodowych należy do bardzo przyjemnych czynności, które chętnie wykonujemy zaraz po rozpoczęciu sezonu letniego. Warto zatem przystosować nasze miejsce wypoczynku w taki sposób, aby przygotowywanie posiłków było jak najbardziej komfortowe i bezpieczne. W ofertach handlowych znajdziemy dwie różnorodne konstrukcje przeznaczone do przygotowywania potraw, są to kociołki węgierskie oraz grille ogrodowe. O ile grill jest jednym z najpopularniejszych i dobrze znanych elementów wyposażenia ogrodu, o tyle kociołki to nadal mało popularne konstrukcje, w których możemy przygotowywać wiele smacznych potraw.

 

Specyfika kociołków węgierskich

Kociołki węgierskie czyli tak zwane bogracze to bardzo poręczne konstrukcje, które umieszcza się bezpośrednio nad paleniskiem węglowym. We wnętrzu kociołków możemy przygotować zupy rybne, gulasze, leczo oraz wiele smakowitych potraw gotowanych. W ofertach handlowych znajdziemy kociołki, które rozszerzają bądź zwężają się ku górze, niektóre posiadają wmontowane nóżki (kociołki myśliwskie lub inaczej kociołki żeliwne), które utrzymują kociołek nad paleniskiem, z kolei inne mocuje się na trójnogach za pomocą specjalnego łańcuchowego zaczepu. Bogracz montowany na trójnogu jest nieco bardziej poręczny, bowiem posiada możliwość regulacji wysokości, co pozytywnie wpływa na utrzymanie optymalnej temperatury w jego wnętrzu. Dodatkowym elementem wyposażenia bogracza jest specjalne, przenośne palenisko, dzięki któremu nie rozpalamy ognia bezpośrednio na podłożu, przez co nie wypalamy traw ani nie pozostawiamy brzydkich śladów.

 

Grille ogrodowe są bardzo popularnymi elementami wyposażenia polskich ogrodów. W ofertach handlowych znajdziemy zarówno konstrukcje stacjonarne, które umieszcza się na stałe w jednym miejscu, jak i konstrukcje przenośne. Grille stacjonarne są przeważnie zasilane węglem drzewnym, bądź brykietem jednak w przypadku modeli stacjonarnych istnieje znacznie większa różnorodność. Przenośne grille ogrodowe mogą być zasilane węglem, gazem propanowo- butanowym bądź prądem elektrycznym. Każda z tych metod opału charakteryzuje się nieco innymi właściwościami. Grille węglowe tworzą charakterystyczny dym, który nadaje potrawom specyficznego aromatu, jednak jest to rozwiązanie dedykowane dla osób posiadających większą aranżacje ogrodową. Grill węglowy powinien być umieszczany w większej odległości od punktów granicznych działki oraz od pomieszczeń mieszkalnych, bowiem dym wydobywający się z paleniska może być dość uciążliwy. Grille gazowe są rozwiązaniami, które możemy użytkować na niemal każdej przestrzeni, ich paleniska nie wytwarzają dymu, dzięki czemu lepiej sprawdzają się w mniejszych ogrodach. Konstrukcje zasilane gazem charakteryzują się też dużym komfortem użytkowym, bowiem łatwo w nich utrzymać optymalną temperaturę wokół rusztu oraz grillować najdelikatniejsze potrawy, takie jak owoce morza. Ostatnią grupą grilli są konstrukcje elektryczne, które mogą być używane w każdym miejscu, które posiada dostęp do stałego zasilania. Tego typu konstrukcje mogą być użytkowane o każdej porze roku, nie wytwarzają dymu, dzięki czemu można je z powodzeniem stosować w zamkniętych pomieszczeniach, wnętrzach altan czy domków letniskowych.

 

Zalety grilla i kociołków

 

               Kociołek węgierski  umożliwia przygotowanie potraw płynnych, takich jak zupy czy gulasze, jego największą zaletą jest mobilność całej konstrukcji. Kociołek o mniejszych rozmiarach możemy użytkować w niemal każdym miejscu, jest to konstrukcja, która mieści się do bagażnika samochodowego i może być wygodnie przewożona z miejsca na miejsce. Z kolei grill umożliwia przygotowanie potraw stałych, takich jak kiełbaski czy opiekane warzywa. Jeśli zakupimy węglową konstrukcje o mniejszych rozmiarach, wówczas okaże się, że będzie ona różnie mobilna jak kociołek. Pamiętajmy jedynie, że zarówno kociołki jak i grille mogą być demontowane i oczyszczane dopiero po dokładnym wystudzeniu paleniska.

               W ofertach sprzedaży znajdziemy też grille zasilane gazem bądź prądem, owe konstrukcje są znacznie wygodniejsze w częstym użytkowaniu, bowiem nie wytwarzają duszącego dymu, utrzymują stałą temperaturę wokół rusztu a ich paleniska można bardzo szybko rozpalić. Większość nowoczesnych modeli posiada też specjalny termostat oraz pojemniczek na wytopiony tłuszcz, dzięki któremu cały proces grillowania jest znacznie zdrowszy.

               Zarówno grill ogrodowy jak i kociołek mogą być bardzo funkcjonalnymi elementami wyposażenia aranżacji ogrodowych. Owe konstrukcje mogą się wzajemnie uzupełniać i umożliwiać organizowanie wielu uroczystości okolicznościowych. Wybór pomiędzy nimi powinien być zatem uzależniony od naszych indywidualnych preferencji oraz od specyfiki potraw, które chcemy przygotowywać w ogrodzie.

 

Jak wybierać kociołki i grille?

 

Funkcjonalne grille i kociołki węgierskie to konstrukcje stabilne i trwałe. Nie warto kupować produktów wykonanych z cienkiej blachy, która szybko ulega atakom korozji i odkształca się pod wpływem wyższej temperatury paleniska. Wybierając grille ogrodowe sugerujmy się przede wszystkim ilością osób dla których trzeba będzie przygotowywać potrawy. Jeśli planujemy organizowanie niewielkich przyjęć, wówczas najporęczniejszym i najekonomiczniejszym rozwianiem będzie zakup przenośnego grilla o mniejszych rozmiarach. Natomiast jeśli chcemy organizować większe uroczystości, wówczas bardziej funkcjonalny będzie większy grill, wyposażony w dodatkowy boczny ruszt. Kupując przenośny grill ogrodowy, wybierajmy modele wykonane ze stali nierdzewnej lub innych równie odpornych tworzyw. Dzięki temu nasz zakup będzie trwały, bardziej stabilny i bezpieczny w użytkowaniu.

Zasada wybierania kociołków węgierskich jest bardzo podobna, bowiem podczas wyboru konkretnego modelu warto zwrócić uwagę na jego wielkość. Dla osób organizujących małe uroczystości w pełni wystarczy bogracz o pojemności nieprzekraczającej 5 litrów. Z kolei dla osoby planującej organizowanie dużych uroczystości mogą zakupić kociołki o pojemności przekraczającej 10 litrów.

Podczas wyboru kociołka zwróćmy też uwagę materiał, z którego został wykonany. Najbardziej funkcjonalne są modele pokryte warstwą emalii, która chroni przed przypalaniem się potraw i znacznie ułatwia proces czyszczenia lub kociołki wykonane ze stali nierdzewnej (INOX).

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu