Grillowana kukurydza z masełkiem chili

Oceń przepis!

Grillowana kolba kukurydzy z masełkiem z chili

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 min

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-21 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy z liśćmi
  • 60g miękkiego masła
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego oregano
  • pół łyżeczki grubej soli morskiej
  • ćwierć łyżeczki sproszkowanego chili
  • duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:


1. Masło, oregano, sól, chili, pieprz połącz ze sobą, rozgnieć trzonkiem widelca i dobrze wymieszaj.

2.  Rozłóż górne końce kolb kukurydzy i usuń delikatnie włoski wychodzące z liści. Usuń 1-2 warstwy twardych zewnętrznych liści.

3.  Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż kolby kukurydzy w jednym rzędzie i praż przy zamkniętej pokrywie grilla przez 15-20 minut, aż liście będą miejscami brązowe, a ziarna kukurydzy miękkie. W tym samym czasie przesuwaj oraz obracaj kolby na ruszcie.

4. Zdejmij szczypcami kukurydzę, za pomocą ściereczki zdejmij pozostałe liście i włoski.

Tuż przed podaniem posmaruj ziarna dookoła masłem chili.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu