Szybka grillowana potrawa z fileta kurczaka

Oceń przepis!

Grillowana pierś kurczaka po włosku z rukolą

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: łatwe

2013-09-02 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (każdy po 150 g)
  • 250 g rukoli
  • 2 pomidory
  • 1 duża cytryna
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • olej do smarowania rusztu

Przygotowanie:


1. Opłucz i osącz filety i zbij je lekko płaską stroną tłuczka. Umyj w gorącej wodzie cytrynę i zetrzyj 1 łyżeczkę skórki. Zmieszaj skórkę z 1 łyżką oliwy. Wyciśnij sok z cytryny.

2. Dopraw filety solą i pieprzem, posmaruj oliwą z sokiem z cytryny i owiń je w folię spożywczą. Następnie odstaw do zamarynowania do momentu wyłożenia na grill.

3. Przebierz rukolę, wyrzuć twarde liście a następnie umyj j i osącz z wody. Listki podziel na mniejsze części i ułóż na talerzach. Pomidory umyj i usuń z nich szypułki. Pokrój na  drobną kostkę i rozrzuć na rukoli.

4. Rozpal grill ogrodowy i na rozgrzanym, posmarowanym olejem ruszcie ułóż filety. Grilluj w wysokiej temperaturze po 5 minut z obu stron a następnie zawieś ruszt wyżej i zostaw mięso jeszcze na 5 minut aby się dopiekło.

5. Wymieszaj sok z cytryny z 3 łyżkami oliwy, pieprzem i solą. Filety pokrój w paski, ułóż na deseczce i pokrop przygotowanym wcześniej sosem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu