Oceń przepis!

Krewetki z grilla z salsą cytrusową

Ilość Porcji: 6

Czas przyrządzania: 25 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-08-19 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 36 dużych surowych krewetek
  • 3-4 łyżki oleju kukurydzianego
  • 2 łyżki świeżej drobno posiekanej kolendry
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • ćwiartki limonki do podania i do przybrania świeże liście kolendry
  • salsa: 1 kwaśne jabłko (obrane i pokrojone na cząstki)
  • 1 pomarańcza
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 papryczki chili (posiekane i bez pestek)
  • po 8 gałązek świeżej mięty i kolendry
  • 4 łyżki soku z limonki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:


1. Przygotuj krewetki: Odkręć lub poodcinaj im głowy, obierz z pancerzyków, a później natnij ostrym nożem każdą z nich wzdłuż grzbietu i usuń czarne jelita. Opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz. W misce wymieszaj posiekaną kolendrę, olej kukurydziany i pieprz kajeński.

2. Dodaj krewetki i dobrze wymieszaj z przyprawami.

3. Przygotuj salsę: Pomarańczę obierz i podziel na cząstki zachowując wydobywający się sok.

4. Do robota kuchennego włóż cząstki jabłka i pomarańczy, czosnek, chili, miętę i kolendrę i zmiksuj na gładką masę, po czym dalej miksując dolej sok z pomarańczy i limonki.

5. Pastę przełóż do miski, dopraw pieprzem i solą, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.

6. Rozgrzej grill ogrodowy i grilluj krewetki w średniej temperaturze po 3 minuty z każdej strony do momentu, gdy przestaną być szkliste i przybiorą biało-różowy kolor.

7. Krewetki podawaj  na dużym półmisku przybranym liśćmi kolendry z cząstkami limonki i cytrusową salsą.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu