Nadziewane grillowane pieczarki

Oceń przepis!

Grillowane pieczarki nadziewane salami, szpinakiem i serem

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: ok. 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-10-31 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 bardzo duże pieczarki (lub 8 średnich)
  • 30dag pikantnej kiełbasy salami
  • oliwa z oliwek
  • 1 drobno posiekana mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 20dag grubo posiekanych liści szpinaku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka startej mozzarelli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Salami drobno pokrój, smaż do zarumienienia na oliwie. Przełóż do miski.

2. Na tej samej patelni usmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż się zarumienią.

3. Salami dodaj do cebuli, dopraw pieprzem cayenne, zalej sosem pomidorowym, zagotuj.

4. Dodaj posiekany szpinak, gotuj chwilę na małym ogniu, dodaj połowę mozzarelli, pietruszkę i bazylię, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zdejmij z ognia.

5. Rozgrzej grill ogrodowy. Z pieczarek delikatnie usuń nóżki i ostrożnie zeskrob blaszki.

6. Posmaruj pieczarki oliwą z oliwek, grilluj wydrążoną stroną do dołu przez 4 minuty aż lekko zbrązowieją.

7. Zdejmij pieczarki z rusztu. Ponakładaj farsz w kapelusze, a następnie posyp pozostałą połową sera.

8. Grilluj pieczarki farszem do góry przez około 5 minut (najlepiej pod przykryciem), aż ser się rozpuści.

9. Podawaj pieczarki na gorąco, prosto z rusztu.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu