Oceń przepis!

Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 30 minut

Czas grillowania:-

Trudność: łatwe

2012-07-04 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Przygotowanie:


1. Piersi z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, oczyść z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przetnij w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą oraz pieprzem.

2. W głębokim talerzu wymieszaj sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodaj drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włóż piersi z kurczaka do marynaty. Odstaw na 10 minut.

3. Rozgrzej grill ogrodowy i ułóż piersi z całą marynatą na kratce. Grilluj mięso przez około 5-6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełóż na drugą stronę i grilluj przez kolejne 5 minut. Nie ruszaj więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć.

4. W połowie grillowania na kurczaku ułóż gałązki świeżego tymianku.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu