
Oceń przepis!
Grillowane sojowe kiełbaski owijane boczkiem
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 20 min
Czas grillowania:-
Trudność: -
Składniki:
- 8 cienkich kiełbasek sojowych
- 8 długich plasterków boczku wędzonego
- 1 pęczek młodej dymki
- 4–6 łyżek oliwy
- młotkowany czarny pieprz
- całe ziarna czerwonego pieprzu
- kilka listków świeżego tymianku
- dip: 20 dag gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kiełbaski obierz z osłonek, każdą natnij wzdłuż, ale nie do końca.
2. Dymkę oczyść z zewnętrznej warstwy. Opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Połowę dymki drobno posiekaj. Następnie powkładaj w nacięcia w kiełbaskach. Każdą kiełbaskę owiń ciasno plasterkiem boczku i zepnij wykałaczkami.
3. Przygotowane kiełbaski ułóż na tackach do grillowania. Obok połóż pozostałe dymki. Posmaruj kiełbaski oliwą. Wierzch posyp dwoma rodzajami pieprzu i tymiankiem.
4. Rozpal grill ogrodowy i piecz kilka minut, aż boczek się zarumieni i będzie chrupki.
5. W trakcie grillowania kiełbaski przewróć, żeby dobrze podpiekły się z obu stron. Podawaj z dipem z jogurtu wymieszanego z musztardą i doprawionego curry oraz solą i pieprzem.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
Dodaj komentarz
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Tzatziki
Ilość Porcji: 10, 4-5
Czas przyrządzania: 25 minut
Trudność: średnio trudne, łatwe
Średnia ocen: / 5
Grillowany stek wołowy
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 20 min
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Grillowane gruszki z miodem
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 10 minut
Trudność: tanie, łatwe
Średnia ocen: / 5