Sycylijskie steki z wołowiny z grilla

Oceń przepis!

Grillowane steki z polędwicy wołowej po sycylijsku

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 minut (+ marynowanie 2-3 godziny)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-09-17 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 1 1/2kg polędwicy wołowej
  • szklanka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce ziół: majeranku i rozmarynu oraz tymianku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki zmiażdżonych ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól

Przygotowanie:


1. Oliwę, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, przyprawy i zioła wymieszaj i podziel na dwie części.

2. Umytą i osuszoną wołowinę zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, wyjmij pół godziny przed rozpoczęciem grillowania.

3. Rozpal grill ogrodowy, nasmaruj tłuszczem ruszt i połóż na nim mięso. Grilluj na centralnej części rusztu przez około 4 minuty z każdej strony.

4. Przesuń mięso na boczną, mniej rozgrzaną część rusztu. Pozostałe z marynaty zioła i cebulę wyłóż na wierzch pieczeni.

5. Piecz mięso, aż na jego powierzchni powstanie rumiana chrupiąca warstwa (10-15 minut).

6. Zdejmij wołowinę z rusztu, odczekaj 5 minut, po czym pokrój ją na plastry.

7. Podawaj z drugą częścią marynaty.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu