steki wołowe z grilla

Oceń przepis!

Grillowane steki z udźca wołowego

Ilość Porcji: 10

Czas przyrządzania: 15 minut (marynowanie 12h)

Czas grillowania:-

Trudność: średnio trudne

2013-07-03 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 70dag mięsa z udźca wołowego
  • 4 łyżki musztardy z ziarnami
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy
  • czubata łyżka świeżego rozmarynu
  • 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego

Przygotowanie:


1. Umyj i osusz mięso, usuń nadmiar tłuszczu i błony.

2. Z pozostałych składników przygotuj marynatę, dokładnie mieszając wszystkie składniki (tak, aby oliwa nie oddzielała się od reszty).

3. W naczyniu zalej mięso marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na ok. 12h.

4. Osącz mięso, marynatę przelej do rondelka, zagotuj i mieszając podgrzewaj na małym ogniu aż płyn się zredukuje.

5. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż mięso na ruszcie. Grilluj po 6 minut z każdej strony smarując marynatą.

6. Po zdjęciu z rusztu zawiń mięso w folię aluminiową, ułóż z boku rusztu (nie nad żarem) i odczekaj około 15 minut.

7. Zdejmij mięso z rusztu, odwiń folię i pokrój udziec w poprzeczne plastry.

8. Steki podawaj z marynatą oraz dodatkami.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu