
Oceń przepis!
Grillowane udka kurczaka na słodko
Ilość Porcji: 2
Czas przyrządzania: 15 minut
Czas grillowania:-
Trudność: -
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- sól
- biały pieprz
- ½ łyżeczki curry
- 2 łyżki oleju
- 150 ml
- 2 jabłka
- po 3 łyżki rodzynek i obranych migdałów
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Udka umyj, osącz, podziel na dwie części, oprószyć solą i pieprzem.
2. Cebulę obierz, a następnie zeszklij na patelni.
3. Rozgrzej grill ogrodowy i ułóż udka. Piecz 10 minut z każdej strony.
3. Jabłka pokrój na ósemki razem ze skórką, oprósz curry. Cukier skarmelizuj, następnie dodaj masło oraz 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj. Dodaj jabłka miód, rodzynki i uprażone migdały.
4. Przed podaniem udek kurczaka polej je bejcą miodowo-jabłkową.
5. Tak przygotowane udka można podawać z ryżem z dodatkiem skórki pomarańczowej, doprawionym szczyptą curry, cynamonu i imbiru.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
Dodaj komentarz
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Grillowane udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 10 minut (marynowanie 1 godzina)
Trudność: łatwe
Średnia ocen: / 5
Karaibski kurczak jerk z grilla
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 10 minut (marynowanie 24 godziny)
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Grillowane piwne udka z kurczaka
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 15 minut (+ marynowanie)
Trudność: -
Średnia ocen: / 5