Lekka potrawa z grillowanych warzyw

Oceń przepis!

Warzywa z grilla po grecku

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 25 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-09-03 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 12 zielonych papryk
  • 3 cukinie
  • 2 twarde bakłażany
  • 600 g dojrzałych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • pieprz i sól
  • oliwa
  • olej do smarowania rusztu

Przygotowanie:


1. Umyj paprykę, pomidory, bakłażany i cukinie.

2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na grube kawałki a następnie zmiksuj je w robocie kuchennym na gładką masę. Dodaj łyżkę oliwy, cynamon, sól i pieprz i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj i odstaw.

3. Pomidory przekrój na połówki, wyjmij z nich pestki, wytnij szypułki i pokrój na kawałki.  Cukinie i bakłażany oczyść i pokrój wzdłuż na plastry o grubości1 cm, a te przekrój jeszcze raz na pół a na końcu lekko oprósz solą.

4. Rozgrzej grill ogrodowy i posmaruj olejem gorący ruszt. Posól papryki, posmaruj je oliwą i grilluj w średniej temperaturze przez 20 minut.

5. Po 10 min. osącz cukinie i bakłażany, posmaruj je grubo oliwą i grilluj po 5 min. z obu stron, aż nie zbrązowieją.

6. Warzywa podawaj na gorąco bezpośrednio z grilla z chłodnym sosem pomidorowym.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu