Grillowane żeberka z chili

Oceń przepis!

Grillowane żeberka chili

Ilość Porcji: 6

Czas przyrządzania: 20 minut (+ marynowanie)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-07-02 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • Na marynatę: po 6–8 łyżek oleju sojowego i sosu sojowego
  • 3–4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2–3 łyżki pikantnego keczupu
  • 2–3 ostre papryczki chili
  • 5-cm kawałek imbiru
  • 3–4 cebule dymki
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1–2 łyżki gęstego miodu
  • po 1 łyżeczce mielonego imbiru i słodkiej papryki
  • po sporej szczypcie mielonego ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól

Przygotowanie:


1. Przygotuj marynatę: oczyszczone z pestek chili, dymkę oraz obrany imbir i czosnek drobno posiekaj. W misce wymieszaj olej, sos sojowy, ocet winny i keczup. Dodaj posiekane składniki. Dopraw mielonym imbirem, papryką, zielem angielskim, czarnym pieprzem i solą. Składniki marynaty wymieszaj.

2. Żeberka umyj, osusz i pokrój na kawałki z 2–3 żebrami. Starannie posmaruj marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin.

3. Ułóż na tackach do grillowania. Do marynaty po wyjęciu żeberek dodaj miód. Posmaruj żeberka.

4. Rozgrzej grill ogrodowy i grilluj ok. 20 minut.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu