Grillowane ziemniaki faszerowane wasabi

Oceń przepis!

Grillowane ziemniaki faszerowane wasabi

Ilość Porcji: 4-8

Czas przyrządzania: 10 min

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-26 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki w łupinach
  • olej roślinny
  • 200g kwaśniej śmietany 20%
  • 250g tartego sera cheddar
  • 2 łyżki wasabi
  • łyżeczka soli morskiej
  • ćwierć łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:


1. Opłucz, osusz i przekrój wzdłuż ziemniaki na pół, następnie posmaruj je olejem roślinnym ze wszystkich stron.

2. Rozpal grill ogrodowy. Grilluj ziemniaki 30-40 minut przy zamkniętej pokrywce. Odwracaj je kilka razy, aby równo się upiekły.

3. Ziemniaki natnij w odległości 5cm od brzegu. Wytnij wszystkie zwęglone miejsca.

Wydrąż miąższ, pozostawiając brzeg o szerokości 5cm ze wszystkich stron.

4. Rozgnieć miąższ w misce, dodaj śmietanę. Dodaj 150g sera i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wasabi.

5. Łyżeczką nałóż farsz na wydrążone ziemniaki. Następnie posyp pozostałym serem.

6. Grilluj faszerowane ziemniaki przez 10-15 minut. Podawaj na gorąco.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu