Oceń przepis!

Grillowanie dla wegetarian

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-11-05 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


Grillowanie najczęściej wiąże się z podpiekaniem produktów mięsnych, jednak coraz większą popularnością cieszy się także grillowanie potraw wegetariańskich. Wegetariańskie dania z grilla są doskonałym pomysłem na zaskoczenie gości oraz na urozmaicenie menu. Wszystko to nabiera szczególnego znaczenia, jeśli na uroczystość organizowaną na świeżym powietrzu, chcemy zaprosić osobę, która nie spożywa wyrobów mięsnych. Pamiętajmy też, że grillowane warzywa i owoce są bardzo zdrowe i smaczne, dlatego mogą dołączyć do jadłospisu każdej osoby dorosłej oraz dziecka.

Przed rozpoczęciem wegetariańskiego grillowania warto wszystko dokładnie przemyśleć. Większość produktów wegetariańskich jest bardzo delikatna, dlatego znaczącym ułatwieniem będzie dla nas grill elektryczny bądź gazowy, który posiada możliwość szybkiej regulacji temperatury paleniska. Dodatkowo, warto wyposażyć się w model, który posiada pokrywkę – odpowiedzialna za dokładne opiekanie potraw. Oczywiście możemy też grillować warzywa na tradycyjnym grillu opalanym węglem drzewnym (nieposiadającym pokrywki), jednak będzie to od nas wymagało większych umiejętności i częstszego kontrolowania grillowanych potraw. Grill węglowy, pozbawiony szczelnej pokrywki jest konstrukcją odpowiednią do przyrządzania produktów, które wymagają bardziej czasochłonnego grillowania (na przykład mięsne steki czy kawałki wieprzowiny), Jeśli zdecydujemy się na grillowanie produktów wegetariańskich na konstrukcji grilla węglowego, pozbawionego pokrywki, będziemy musieli regularnie kontrolować cały proces grillowania i często przekładać potrawy z cieplejszych części rusztu, w przestrzenie nieco chłodniejsze.

Drugą kwestią, o którą musimy zadbać przed rozpoczęciem wegetariańskiego grillowania, jest zapoznanie się z listą produktów, które nadają się do opiekania. Nowoczesne grille ogrodowe to konstrukcje, na których możemy umieszczać wiele twardych warzyw i niektóre owoce. Jednak ich grillowanie przeważnie wymaga zastosowania tacek aluminiowych, które chronią małe kawałki potraw, przed nadmiernym przypieczeniem, lub wpadnięciem do wnętrza paleniska. Lista produktów nadających się do wegetariańskiego grilla jest bardzo długa i obejmuje wiele produktów przygotowanych w sklepach – od wegetariańskich kiełbasek, różnorodne pieczywo, przez warzywa (szczególnie pomidory, paprykę, bakłażany) aż po wiele rodzajów owoców. Pamiętajmy, że do grillowania nadają się wyłącznie warzywa i owoce świeże, o jędrnej powłoce. W ofertach sklepowych możemy nawet znaleźć wegetariańskie steki i sojowe burgery, jednak powinniśmy dokładnie przeczytać, czy owe produkty nadają się do grillowania. Najważniejsze jest przeczytanie składu tych potraw oraz dokładne zbadanie terminu przydatności.  Jeśli produkty zawierają saletrę, wówczas grillowanie powinno być bezwzględnie zabronione.

Najczęściej grillowanymi produktami wegetariańskimi są: nadziewana papryka oraz pomidory. Grillowanie pomidorów jest bardzo proste i wymaga mało czasu. Najczęściej pomidor kroi się na plastry o grubości nieprzekraczającej dwóch centymetrów. Dobrym pomysłem jest wysmarowanie ich powierzchni olejem lub czosnkowym masłem. Pomidory grillujemy przez około 2-3 minuty, po czym umieszczamy na nich cienkie kawałki sera. Po kilku chwilach, gdy ser się rozpuści, warzywo jest już gotowe do spożycia. Z kolei nadziewana papryka najlepiej grilluje się na specjalnej tacce aluminiowej. Nadzieniem mogą być kawałki sera lub podsmażone pieczarki. Przed grillowaniem wystarczy wydrążyć gniazda nasienne i delikatnie wysmarować paprykę olejem. Grillowanie powinno trwać kilka minut, do czasu aż skórka papryki nabierze ciemniejszego koloru. Pamiętajmy, o regularnym przekręcaniu papryki na ruszcie w taki sposób, aby równomiernie się opiekła.

W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się grillowanie ziemniaków. Najprostsze jest grillowanie ziemniaków a aluminiowych woreczkach. W tym celu wystarczy dokładnie umyć obrać ziemniaki (obieranie nie jest konieczne, jeśli ziemniaki są bardzo młode, bowiem wtedy wystarczy samo zeskrobanie skórki). Następnie trzeba dokładnie pokroić większe warzywa, i delikatnie natłuszczać wnętrze woreczka.  Dobrym dodatkiem są kawałki cebulki pokrojenie w krążki, które umieszcza się na ziemniakach. Całość umieszczamy na grillu i opiekamy przez około pół godziny. Pamiętajmy, że grill ogrodowy powinien utrzymywać stałą, dość wysoką temperaturę na ruszcie. Znacznie ułatwi nam to szczelna pokrywa, w która wyposażony jest niemal każdy profesjonalny model nowoczesnych grilli gazowych, elektrycznych i grilli węglowych. Jeśli nie posiadamy szczelnej pokrywy, wówczas może się okazać, że musimy delikatnie przekręcać woreczek z ziemniakami, tak, aby wszystkie równomiernie się opiekły.

Grillowanie warzyw jest już coraz popularniejsze, jednak wiele osób nie wie, że na grillu można także przyrządzać różnego rodzaju owoce a nawet słodycze. Taka forma grillowania jest szczególnie lubiana przez osoby młode oraz przez dzieci. Kolorowe, aromatyczne owoce mogą być formą przekąski, która jest o wiele zdrowsza niż ciężkie, grillowane mięsa. Bardzo efektownym deserem z grilla są owocowe szaszłyki, które wystarczy grillować przed 3-4 minuty. Do przygotowania takiej przekąski możemy użyć ananasów, jabłek, gruszek oraz bananów. Po zdjęciu takiego szaszłyka z grilla możemy go podawać na gorąco, lub poczekać do ostygnięcia – będzie smaczny w każdej postaci.  Grillowanie owoców to także dobry pomysł na stworzenie bardzo efektownego, wegetariańskiego dania głównego. Owoce możemy podawać z podpieczonym pieczywem oraz z warzywami. Musimy jednak pamiętać, że owoce są z reguły bardzo soczyste, a nadmierne ubytki wody, niszczą ich strukturę. Dlatego owoce grillujemy przez bardzo krotki czas na niezbyt ciepłym ruszcie. Truskawki i banany możemy grillować tak samo jak owoce morza– czyli po wygaśnięciu paleniska. Dodatkowo, bardzo dobrym pomysłem jest grillowanie owoców w szczelnej folii aluminiowej, która zapobiegnie nadmiernej utracie wody ze struktury owoców.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu