Grillowany bakłażan z mozzarellą

Oceń przepis!

Grillowany bakłażan z mozarellą i sosem pomidorowym

Ilość Porcji: 2

Czas przyrządzania: ok. 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-07-24 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cebulka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 8 czarnych oliwek
  • 1 - 2 fileciki anchois
  • garść liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Mozzarellę pokrój na plasterki, ułóż na sitku i odsącz z zalewy. Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posyp solą i odstaw na 15 minut, aby puścił sok i pozbył się goryczki.

2. W międzyczasie pokrój cebulkę w kosteczkę i zeszklij ją na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu. Dodaj pomidory, dopraw solą oraz pieprzem, gotuj przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.

3. Bakłażana opłucz i osusz, pokrój na plastry. Rozpal grill ogrodowy i piecz przez około 5 minut z każdej strony, skrapiając oliwą z oliwek, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami.

4. Czosnek drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oliwy, na koniec dodaj drobno posiekane oliwki oraz anchois. Przełóż do miski i wymieszaj z drobno posiekaną bazylią. Farsz nałóż na plasterki bakłażanów, na wierzchu połóż po kawałku mozzarelli. Zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami.

5.  Do żaroodpornego naczynia wej sos pomidorowy i ułóż na nim roladki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj aż ser się rozpuści, przez około kilkanaście minut.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu