Grillowany kurczak chili

Oceń przepis!

Karaibski kurczak jerk z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 10 minut (marynowanie 24 godziny)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-08-23 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 kawałki chudego kurczaka
  • marynata: 1 lub 2 papryczki chili (bez nasion)
  • 1 pęczek cebuli dymki (bez zielonych części)
  • kawałek korzenia imbiru (5 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • po 0
  • 5 łyżeczki suszonego tymianku i mielonego ziela angielskiego
  • szczypta mielonych goździków i cynamonu
  • pieprz

Przygotowanie:


1. Mięso kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem i włóż do płytkiej salaterki.

2. Papryczki chili, cebulkę, czosnek, imbir (obrany i grubo posiekany), paprykę, tymianek, ziele angielskie, goździki, cynamon, sos sojowy, ocet winny i pieprz zmiksuj na gładką masę w robocie kuchennym.

3. Powstałą marynatą polej kurczaka i dobrze wymieszaj a następnie wstaw na 24 godziny do lodówki.

4. Rozpal grill ogrodowy, wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i grilluj je w średniej temperaturze ok. 30 minut, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy kurczak będzie miękki i rumiany.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu