Oceń przepis!

Młode grillowane kurczaki w marynacie z kukurydzą

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 minut (marynowanie 8 godzin)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-08-20 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 kurczaki (każdy po 450 g)
  • kolby kukurydzy
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • olej do smarowania mięsa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka keczupu
  • kilka gałązek kolendry
  • przyprawy: po 1 łyżeczce kminku
  • papryki w proszku i gorczycy
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:


1.  Umyj i osusz kurczaki. Ułóż je piersią do dołu i mocnymi nożycami kuchennymi przetnij skórkę i całą klatkę piersiową równolegle po obu stronach kręgosłupa od ogona do szyi.

2. Usuń kręgosłupy i odwróć kurczaki piersią ku górze. Naciśnij mocno w każdym z nich na mostek aby tuszki się spłaszczyły. Teraz wsuń końce skrzydełek pod spód i jeden szpikulec przepchnij przez jedno skrzydełko, górną część piersi i drugie skrzydełko a drugi szpikulec przez jedno udko, dolną część piersi i drugie udko. zrób tak we wszystkich kurczakach.

3. W misce wymieszaj przyprawy: kminek, gorczycę, paprykę i pieprz kajeński oraz sok z cytryny i keczup. Na końcu dopraw solą. Następnie ciągle mieszając, dodaj roztopione masło aby utworzyła się gładka masa.

4. Nasmaruj marynatą kurczaki, przykryj i odstaw do lodówki na ok. 8 godzin.

5. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury i grilluj kurczaki przez 25 do 30 minut często je obracając. Jeśli będzie taka potrzeba, to możesz je co jakiś czas smarować odrobiną oleju.

6. Gotowe kurczaki z grilla przełóż na półmisek, udekoruj je gałązkami kolendry i podawaj z kolbami kukurydzy.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu