Oceń przepis!

Ananasowe kotlety z łososia na grillu

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 30 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-09-06 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 kawałki łososia (dzwonka po 250 g)
  • 1 puszka ananasa 250 g (pokrojony na kawałki i niesłodzony)
  • 1 cytryna
  • 30 g świeżego imbiru
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe strączki czerwonego chili
  • 3 łyżki oleju (plus olej do smarowania)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka curry (średnio ostrego)
  • pieprz i sól

Przygotowanie:


1. Umyj i wytrzyj cytrynę, zetrzyj z niej 1 łyżeczkę skórki i wyciśnij sok. Osącz kotlety papierowym ręcznikiem, dopraw je skórką cytrynową oraz sokiem, przykryj i odstaw do lodówki do czasu pieczenia.

2. Osącz ananasa, zachowując sok. Obierz imbir, czosnek i szalotki a papryczki chili umyj i oczyść.

3. Czosnek, chili i szalotki posiekaj na drobno. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju i podsmaż lekko posiekane przyprawy, goździki, ziele angielskie i cynamon.

4. Oprósz całość curry, wlej 100 ml soku z ananasa i duś przez przykrycia ok. 5 min. Dodaj kawałki ananasa, pieprz i sól i duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 5 min.

5. Osącz kotlety z łososia, dopraw je pieprzem i solą i posmaruj olejem.

6. Rozgrzany ruszt posmaruj olejem i grilluj ryby w wysokiej temperaturze po 3-4 min. z obu stron. Podawaj z pikantnym ananasem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu