Grillowany łosoś z czarną porzeczką

Oceń przepis!

Grillowany łosoś z czarną porzeczką

Ilość Porcji: 2

Czas przyrządzania: 15 minut (+ 1 godzina)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-07-20 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 2 filety z łososia ze skórką (po około 150g)
  • Marynata: 1/2 pomarańczy (sok i skórka)
  • sól morska
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
  • Czarna porzeczka z miętą: 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:


1. Czarną porzeczkę dokładnie opłucz, wymieszaj z cukrem (2 łyżeczki) i odstaw na pół godziny, w międzyczasie możesz rozgnieść porzeczki widelcem. Łososia włóż do miski z sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie dociśnij palcami i odstaw na pół godziny.

2. Czarną porzeczkę wymieszaj z posiekaną miętą. Podziel na 2 części, jedną część włóż do rondelka, dodaj miód i resztę składników: ocet winny, czarny pieprz, pieprz cayenne. Dopraw niewielką ilością soli,  gotuj przez około 5-7 minut, do czasu aż sos trochę zgęstnieje.

3. Łososia wyjmij  z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i natrzyj skórką pomarańczową i pieprzem cayenne.

4. Rozpal grill ogrodowy i połóż na rozgrzanym grillu skórką do dołu. Piecz aż skórka będzie chrupiąca, a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wówczas przewróć filety na drugą stronę i grilluj jeszcze przez około 2-3 minuty lub do czasu, aż mięso nie będzie już surowe.

5. Zdejmij z grilla i odłóż na deskę, pokrój na porcje.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu