Łosoś z grilla z sałatą i truskawkami

Oceń przepis!

Grillowany łosoś z truskawkami

Ilość Porcji: 2

Czas przyrządzania: 20 minut (+ marynata: 1 godzina)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-05 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 2 filety z łososia po około 150g każdy
  • garść młodych liści mieszanki sałat
  • około 30g tartego parmezanu
  • 1 mała młoda i łagodna cebulka cukrowa pokrojona na plasterki
  • 10 dojrzałych i słodkich truskawek przekrojonych na połówki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • marynata: 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 6 łyżek słodkiego wina
  • l
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól

Przygotowanie:


1. Wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek) winegretu i marynaty wymieszaj w miseczce. Podzieli na 2 części i do jednej dodaj oliwy z oliwek.

2.  Drugą część bez oliwy wykorzystaj jako marynatę do łososia.

3. Umieść  ją razem z rybą w woreczku, wymieszaj, tak aby cały łosoś pokryty był marynatą. Włóż do lodówki na 1 godzinę.

4. Przygotuj grill ogrodowy, łososia wyjmij  z marynaty i ułóż na ruszcie. Grilluj  po 3-4 minuty z każdej strony lub do czasu, aż będzie wysmażony zgodnie z upodobaniami.

5. Wymieszaj liście sałaty z parmezanem, cebulką i truskawkami. Rozłóż na talerze i polej połową winegretu z dodatkiem oliwy z oliwek. Ułóż łososia i skrop go resztą winegretu, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu