Grillowane gruszki z nadzieniem żurawinowym

Oceń przepis!

Gruszki z nadzieniem żurawinowym z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 min

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-18 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 twarde średniej wielkości gruszki
  • 1 cytryna
  • 5–6 łyżek konfitury żurawinowej (lub żurawiny ze słoika)
  • kawałek świeżego kłącza imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka posiekanych włoskich orzechów

Przygotowanie:


1. Gruszki umyj, osusz i przetnij na pół. Z każdej połówki zetnij podłużny plasterek i łyżeczką usuń gniazda nasienne z częścią miąższu.

2. Z cytryny cienko zestrugaj skórkę i wyciśnij sok. Wydrążone gruszki skrop w środku sokiem cytrynowym i posyp brązowym cukrem. Imbir obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku.

3. Żurawinę wymieszaj z imbirem, miodem i rumem. Wydrążone gruszki napełnij przygotowanym nadzieniem.

4. Rozpal grill ogrodowy i piecz gruszki na tackach aluminiowych.

5. Grilluj gruszki nad żarzącymi się węglami przez około 10 minut, aż będą wystarczająco miękkie.

Komentarze do wpisu

  1.   flusso 16-10-2012 18:50

    Muszą być pyszne 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu