Grillowane udka po hawajsku

Oceń przepis!

Hawajskie udka z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 minut ( + czas marynowania), ok. 20 minut ( + 10-15 minut pieczenia ziemniaków)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-09-13 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 papryczki chili
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki rumu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrożnie oddziel skórę od mięsa.

2. Umyte, oczyszczone z pestek i pokrojone na kawałki chili, pokrojone dymki i czosnek zmiksuj w blenderze z musztardą, cukrem, przyprawami, olejem, sokiem i rumem, dopraw solą i pieprzem.

3. Podziel sos na dwie części, jedną odstaw do lodówki. Pozostałego sosu użyj do nasmarowania mięsa, także pod skórką.

4. Odstaw nasmarowanego kurczaka do lodówki na 4-6 godzin.

5. Rozgrzej grill ogrodowy, ruszt nasmaruj olejem. Opiekaj udka po około 15-20 minut z każdej strony, podawaj z resztą sosu.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu