Faszerowane bakaliami jabłka z grilla

Oceń przepis!

Jabłka grillowane z bakaliami

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 25 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-06-19 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 winne jabłka
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek rumu
  • szczypta mielonych goździków
  • mielonego cynamonu i kardamonu

Przygotowanie:


1. Rodzynki dokładnie umyj i na chwilę pozostaw na sitku do odsączenia. Potem wyłóż do miseczki i namocz w rumie.

2. Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każdego odkrój wierzch i wykrój gniazdo nasienne. Cytrynę umyj i otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Środki jabłek skrop cytrynowym sokiem. Oprósz mielonym cynamonem, kardamonem i goździkami.

3. Rodzynki wymieszaj z dżemem pomarańczowym, miodem, posiekanymi orzechami, migdałami i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij jabłka.

4. Na wierzchu połóż wiórki masła. Ułóż jabłka na kawałkach folii aluminiowej i zawiń każde osobno.

5. Rozgrzej grill ogrodowy i umieść na ruszcie owoce. Piecz około 15–20 minut.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu