Jak grillować



jak-grillowacGrillowanie to sposób przyrządzania potraw, które wyróżnia charakterystyczny dymny aromat. Nie tylko smak i zapach przygotowywanych dań, ale również atmosfera, która panuje podczas spotkań przy grillu sprawia, że ta forma spędzania wolnego czasu znalazła tak wielu wielbicieli. Rozpalanie grilla, przyrządzanie i kosztowanie smakołyków z rusztu w towarzystwie rodziny i znajomych to świetny sposób na relaks i aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu.

Jeżeli odwiedziłeś naszą stronę, znaczy to, że zaliczasz się do grona amatorów grillowania :) Najprawdopodobniej jesteś też czynnym, a nie biernym uczestnikiem spotkań przy grillu, a więc uwielbiasz przyrządzać dla swoich gości zachwycające smakiem i aromatem smakołyki, albo chciałbyś się tego nauczyć zgrilla.pl to strona, która z pewnością znajdzie się wśród Twoich ulubionych! Znajdziesz tu wiele interesujących propozycji na pyszne, pomysłowe, oryginalne, często zaskakujące niespotykanymi zestawieniami dania z rusztu. Pozwolą Ci one rozwinąć skrzydła i pokazać Twoje kulinarne możliwości, a Twoim bliskim kosztować potraw, których smaku i aromatu długo jeszcze nie zapomną.

Zamieszczone na zgrilla.pl przepisy są sprawdzone i wypróbowane przez prawdziwych zapaleńców, smakoszy i amatorów grillowania. Powinieneś jednak wziąć pod uwagę kilka zasad, takich jak fakt, że podane w przepisach czasy opiekania są przybliżone. Na długość grillowania dań mają wpływ różne czynniki – warunki pogodowe, temperatura jedzenia itp., należy więc w miarę możliwości sprawdzać czy potrawa jest już gotowa.

Kolejną sprawą, o której trzeba pamiętać jest temperatura pieczenia. W przepisach spotkasz się z kilkoma pojęciami określającymi stopień rozgrzania grilla. Najlepszym sposobem na sprawdzenie temperatury jest metoda „otwartej dłoni” :)

~ niska temperatura – trzymając otwartą dłoń nad żarem utrzymasz ją około 5 sekund

~ średnia temperatura – cofniesz dłoń po 3-4 sekundach

~ wysoka temperatura – wytrzymasz maksymalnie 2 sekundy

Jeżeli rozpalony żar jest zbyt gorący, rozgarnij węgiel i podnieś ruszt na wyższy poziom. Jeśli natomiast temperatura jest za niska, zgarnij węgle w jedno miejsce i obniż poziom rusztu. Pamiętaj też, by zawsze mieć pod ręką butelkę z wodą w razie wybuchów płomieni.

Grillowanie najczęściej kojarzy się z podpiekaniem kiełbasek i szaszłyków. Jednak możemy także grillować ryby, warzywa a nawet owoce. Sposób grillowania jest ściśle uzależniony od rodzaju potrawy a także od wyposażenia, którym dysponujemy. Najtrudniej przygotowuje się produkty w grillu opalanym węglem drzewnym. Dzieje się tak, ponieważ grill węglowy nie posiada możliwości szybkiej regulacji temperatury i trzeba regularnie kontrolować palenisko i wszystkie potrawy przebywające na ruszcie. Pomimo tego, grill opalany węglem drzewnym nadal należy do najpopularniejszych, ponieważ zapewnia aromat i niepowtarzalny smak każdej potrawie.

Niezależnie od rodzaju grilla ogrodowego, możemy przyrządzać potrawy na trzy główne sposoby: pieczenie w aluminiowych tackach, wewnątrz aluminiowych folii oraz pieczenie na obrotowym ruszcie. Pieczenie na aluminiowych tackach ma znaczenie podczas grillowania bardziej tłustych mięs oraz małych, delikatnych warzyw. Dzięki tackom potrawy nie przywierają do rusztu a tłuszcz wytapiający się z mięs nie wpada do paleniska. Z kolei grillowanie wewnątrz aluminiowych folii pozwala na zachowanie soczystości potraw i znacząco ułatwia dokładne i równomierne upieczenie większych kawałków drobiu. W aluminiowych foliach możemy grillować nie tylko mięso drobiowe, ale także wiele rodzajów warzyw i szaszłyki.  Ten sposób jest uważany za najzdrowszy, ponieważ potrawy grillowane w folii w najmniejszym stopniu wytracają swoje substancje odżywcze oraz witaminy. Ostatnią metodą grillowania jest podpiekanie na obrotowym ruszcie. Obrotowy ruszt to konstrukcja, która umożliwia równomierne opiekanie dużych kawałków mięsa wieprzowego oraz mięsa drobiowego. Ruszt obrotowy może być napędzany elektrycznie bądź manualnie, jednak lepiej sprawdzają się ruszty elektryczne, bowiem ręczne obracanie może być bardzo monotonne i niepraktyczne.

Mięso z grilla

Za pomocą powyższych trzech metod grillowania możemy wygodnie opiekać warzywa, ryby oraz mięso i owoce morza. Czas i temperatura grillowania powinna być ściśle uzależniona od rodzaju i wielkości potrawy oraz od temperatury paleniska. Najpopularniejsze i najmniej skomplikowane jest grillowanie mięsa wieprzowego i drobiowego, które najczęściej jest podpiekane we wnętrz aluminiowego worka. Mięso wieprzowe najlepiej smakuje jeśli na dobę przed grillowaniem zostanie umieszczone w specjalnej marynacie. Marynowane kawałki wieprzowiny muszą być równomiernie grillowane, dlatego najlepiej sprawdzają się grille z pokrywą, która sprawia, że na ruszcie panuje wyrównana temperatura. Ważne jest, aby wieprzowina była grillowana w temperaturze nieprzekraczającej 75 stopni, bowiem zbyt wysoka temperatura może spowodować przypalenie wierzchniej powłoki mięsa. Dodatkowo powinniśmy pamiętać, że mięso w workach aluminiowych grilluje się do czasu aż stanie się miękkie a marynata zacznie się robić klarowna.

Warzywa z grilla

Nieco inaczej grilluje się warzywa, które wymagają mniej czasu oraz mniejszej temperatury paleniska. Grillowanie warzyw może odbywać się bezpośrednio na ruszcie, na tackach lub w aluminiowych woreczkach. Wbrew pozorom najtrudniejsze może się okazać grillowanie na ruszcie, bowiem należy wtedy regularnie przekręcać każdy kawałek za pomocą łopatki lub szczypców. Na tackach możemy grillować miękkie warzywa, takie jak papryka czy pomidory. Jeśli są one dostatecznie duże, możemy w nich umieścić farsz z pieczarek, cebulki lub sera feta. Papryka i pomidory bardzo szybko się grillują, przeważnie wystarczy po dwie minuty na każdą ze stron. Warto też pamiętać, że wszystkie warzywa bardzo szybko miękną pod wpływem wyższej temperatury, dlatego możemy je bez obaw podpiekać na grillach, które nie posiadają szczelnej pokrywy. Na szczególną uwagę zasługuje grillowanie młodych ziemniaków, które umieszcza się w folii aluminiowej. Młode okazy wystarczy dokładnie obrać, umieścić na dnie woreczka i przykryć drobno pokrojoną cebulą. Do grillowania ziemniaków potrzeba około pół godziny.

Owoce morza z grilla

Najszybszym, ale i najmniej popularnym jest grillowanie owoców morza. Krewetki, homary czy ostrygi muszą być grillowane w nieco niższej temperaturze, dlatego przeważnie umieszcza się je na ruszcie dopiero po wygaśnięciu paleniska. Najważniejsze jest to, aby przed grillowaniem owoce morza były dobrze rozmrożenie. Grillowanie wszystkich zamrożonych produktów jest zabronione, ponieważ uniemożliwia równomierne opieczenie i sprawia, że środek potrawy jest całkowicie surowy. Ważną informacja jest także to, że wszystkie owoce morza wymagają indywidualnego czasu grillowania. Homary grillujemy mięsem do dołu, po kilku minutach przekręcając na druga stronę. Proces grillowania nie powinien trwać dłużej niż 20 minut. Z kolei ostrygi grillujemy do czasu aż ich zmienią kolor na lekko czerwony (około 3 do minut).

Ryba z grilla

Kolejną grupą smakołyków na grilla są ryby. W zasadzie niema ograniczeń w wyborze konkretnych gatunków, ponieważ wszystkie ryby dobrze nadają się do grillowania. Grillowanie ryb jest bardzo proste i przyjemne, mięsa nie trzeba specjalnie faszerować ani przygotowywać do podpiekania. Wystarczy je delikatnie natrzeć solą, pieprzem lub czosnkiem. Cały proces grillowania jest znacznie ułatwiony jeśli aluminiowe tacki natrzemy tłuszczem (sprawi to, że mięso będzie łatwe do przekręcania i nie będzie przywierało do powierzchni tacki). Dobrym pomysłem jest też posmarowanie rusztu cienką warstwą oleju (jeśli planujemy grillowanie bezpośrednio na ruszcie). Natłuszczenie rusztu najłatwiej wykonać przy pomocy długiego pędzelka o delikatnym włosiu. Pamiętajmy też, że grillowane ryby nie powinny być przekręcane ani przesuwane za pomocą szczypców, ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia ich struktury. Każdą grillowaną rybę powinniśmy przekładać za pomocą specjalnej łopatki do ryb, która stanowi bardziej bezpieczne rozwiązanie. Czas grillowania ryb jest ściśle uzależniony od ich wielkości. Filety rybne o grubości nieprzekraczającej dwóch i pół centymetra wystarczy grillować przez około 10 minut. Natomiast duże ryby, grillowane w całości, których grubość wynosi od sześciu do siedmiu i pół centymetra, muszą przebywać na ruszcie przez 30 do 45 minut.


Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu