Oceń przepis!

Jak przygotować grill gazowy do przechowywania przez zimę?

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-05-18 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


To smutny dzień, kiedy w końcu nadchodzi czas, by przygotować grill na zimę. Wielu miłośników grillowania zwleka z tym do czasu, aż pojawi się pierwszy śnieg i wtedy dopiero decyduje się na definitywne zakończenie sezonu grillowego. Trzeba jednak myśleć pozytywnie i wyobrazić sobie jak przyjemne będzie pierwsze wiosenne uruchamianie grilla i samo grillowanie. Aby jednak tak było, należy odpowiednio przygotować grill gazowy do przechowania przez zimę. Podstawą jest dokładne oczyszczenie grilla. Aby to zrobić, trzeba uruchomić palniki i pozwolić aby paliły się na najwyższym ogniu przez 15-20 minut. Dzięki temu wszelkie resztki jedzenia i zanieczyszczenia zostaną wypalone. Kiedy nasz grill ogrodowy przestygnie, przy pomocy drucianej szczotki usuwamy z jego powierzchni wszelkie zanieczyszczenia, a następnie czyścimy gąbką i ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Jeśli grill ogrodowy  jest mocno zanieczyszczony, można skorzystać z płynu przeznaczonego do mycia piekarników. Następnie dokładnie spłukujemy detergent, zdejmujemy ruszt grilla i delikatnie czyścimy jego wnętrze. Wilgotną szmatką przecieramy obudowę, butlę z gazem, wszystkie wężyki i zawory. Podczas czyszczenia grilla należy zachować ostrożność oraz uważać, aby nie zniszczyć powierzchni zbyt szorstką szczotką itp. Najlepiej zapoznać się z instrukcją i zaleceniami producenta co do metod czyszczenia i konserwacji.

Czyszczenie grilla pod koniec sezonu to również dobra okazja do zrobienia szybkiego przeglądu technicznego urządzenia. Podstawą jest sprawdzenie szczelności wężyków i sprawdzenie, czy nie ulegają one pęknięciom oraz skontrolowanie stanu palników. Jeżeli są one zardzewiałe lub uszkodzone, należy je wymienić. Kontrolujemy też działanie kurków, uchwytów itp. Jeżeli pojawią się jakieś usterki, należy uporać się z nimi od razu, co z pewnością docenimy wiosną już przy pierwszym grillowaniu. Zimę grill gazowy powinien spędzić w suchym i czystym pomieszczeniu jak na przykład garaż. Najlepiej przykryć go dodatkowo pokrowcem. Zadbanie o swojego grilla przed zimą przedłuży jego żywotność i zapewni wiele udanych sezonów grillowych i miłych wspomnień rodzinnych.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu