Oceń przepis!

Jak rozpalić grill węglowy?

Ilość Porcji: -

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-05-21 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

Przygotowanie:


Sezon na grillowanie  zaczyna się już wczesną wiosną i może skończyć się nawet późną jesienią, jeżeli tylko pogoda na to pozwoli. Wolne, letnie popołudnie to najlepsza pora, aby zamarynować karkówkę i przygotować kiełbaski. Zanim jednak poczujemy apetyczne zapachy, musimy wiedzieć, jak skutecznie rozpalić grilla. O ile w przypadku urządzenia gazowego wystarczy tylko przekręcić kurek, a z kolei grill elektryczny podłączyć do prądu, to rozpalanie grilla węglowego wymaga nieco większego wysiłku.

Na początek najlepiej jest przygotować wszystkie potrzebne narzędzia – węgiel, zapałki, łopatki, buteleczkę wody oraz podpałkę. Co dalej? Sprawdź, czy Twój grill jest czysty, jeśli nie, doczyść wszystkie elementy, ustaw grilla w osłoniętym od wiatru miejscu i czas rozpocząć grillowanie.

Pierwszym krokiem jest ułożenie brykietu w niewielki stożek lub tzw. kreci kopiec. Jeżeli mamy podpałkę w kostce, układamy ją w dolnej części i podpalamy jako pierwszą. Miłośnicy płynnych wspomagaczy muszą tylko polać węgiel niewielką ilością płynu i ostrożnie go zapalić. Nigdy nie polewajmy gorących węgielków. Dlaczego? Wystarczy ułamek sekundy, aby zapalił się strumień płynu, a wtedy nieszczęście gotowe. W przypadku pojawienia się płomieni możemy poczekać, aż same zgasną albo skropić je delikatnie wodą uważając przy tym, aby nie zgasić żaru. Teraz czekamy chwilę, aż węgiel lekko się przepali i pokryje popiołem. Widząc żar dosypujemy brykiet i czekamy, aż przejdzie na nową warstwę. Możemy wspomóc się miechem, aby nieco przyspieszyć ten proces. Następnie rozprowadzamy żarzący się węgiel po całej powierzchni paleniska. Z czasem pokryje się popiołem i nabierze szarego zabarwienia. Kładziemy ruszt i zaczynamy właściwe  grillowanie. Czas na kiełbaski i inne przysmaki. Czeka nas smakowita uczta. Warto zaopatrzyć się w gałązki lub ziarenka jałowca, które dodadzą naszym potrawom niepowtarzalnego aromatu.

Dla niektórych osób rozpalanie grilla to swoisty rytuał i największa przyjemność z grillowania. Wiedząc, jak skutecznie zabrać się do rzeczy, nawet początkujący miłośnik grilla bez problemu sobie poradzi.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu