jogurtowe udka z grilla

Oceń przepis!

Jogurtowe udka kurczaka z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 minut (+ marynowanie)

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-07-02 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 4 duże udka z kurczaka
  • łyżka pieprzu kajeńskiego
  • cytryna
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • marynata: 350ml jogurtu greckiego
  • 100ml gęstej śmietany
  • świeży imbir 5cm
  • główka czosnku
  • łyżeczka mieszanki przypraw Garam Masala
  • pół łyżeczki curry
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:


1. Umyj i osusz udka, natrzyj je mieszanką soli, pieprzu i pieprzu kajeńskiego, odstaw na 20 minut. Skrop mięso sokiem z cytryny i odstaw na kolejne 20 minut.

2. W blenderze zmiksuj obrany czosnek i imbir z niewielką ilością wody. Dodaj jogurt i śmietanę, przyprawę, zmiksuj na gładką masę, dopraw solą i pieprzem.

3. Osącz udka z soku, nasmaruj marynatą jogurtową, wstaw do lodówki na min. 4 godziny.

4. Rozgrzej grill ogrodowy, osącz udka z marynaty, ułóż na ruszcie i grilluj przez 30 minut obracając co jakiś czas. W rondelku rozpuść masło.

5.  Zdejmij udka z rusztu, polej masłem i grilluj jeszcze 10 minut w niższej temperaturze.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu