sos z kaparów i oliwek

Oceń przepis!

Kaparowo-oliwkowy sos do grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: -

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-06-05 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • pół litra czerwonego wina wytrawnego
  • 1/4 szklanki oliwek czarnych bez pestek
  • 2 łyżki kaparów
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • pomidor
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta tymianku
  • liść laurowy
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Sparz pomidora. Na patelni na 3 łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

2. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, po chwili wlej wino, dodaj koncentrat, tymianek, listek laurowy, pokrojone oliwki i osączone kapary.

3. Mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy objętość o połowę.

4. Zdejmij sos z ognia, dodaj pozostałą oliwę, wymieszaj, dopraw do smaku.

5. Jeżeli zależy Ci na gładkiej konsystencji, zmiksuj sos blenderem.

6. Sos podawaj na ciepło jako dodatek do grillowanych ryb i mięs.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu