Szaszłyki z krewetek

Oceń przepis!

Karaibskie krewetki z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 30 minut

Czas grillowania:-

Trudność: muszę się wykazać :), na specjalną okazję, średnio trudne

2013-05-07 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 16 tygrysich krewetek
  • 1 ananas (lub puszka)
  • 2/3 szklanki soku ananasowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:


1. Oczyść krewetki i ugotuj je.

2. Obierz ananasa, przekrój wzdłuż na pół. Jedną część pokrój w kostkę.

3. W misce wymieszaj połowę soku ananasowego, ocet, cukier i wiórki. W powstałej w ten sposób marynacie zanurz krewetki oraz pokrojonego w kostkę ananasa i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.

4. Odcedź krewetki i ananasa z marynaty, nadziej je na szpikulce.

5. Do marynaty wrzuć pokrojoną pozostałą część ananasa i zmiksuj blenderem na gładką masę.

6. Powstały sos przelej do rondelka i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

7. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż szaszłyki na ruszcie i posmaruj je sosem, grilluj około 5 minut często obracając i smarując sosem.

8. Szaszłyki podawaj z sosem, przed podaniem możesz posypać je wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu